Кошик
15780 відгуків
Проф. засоби від усіх існуючих побутових комахПерейти
Agro Retail - Засоби захисту рослин, добрива, насіння
+380 (66) 874-68-40
+380 (98) 132-05-74
+380 (63) 640-59-36
Кошик

Мілдью (несправжня борошниста роса винограду)

Походження хвороби

Мілдью, також відомо як несправжня борошниста роса або Peronospora viticola de Bary, - представляє собоє складновикорінювальне грибкове захворювання, що вражає більшість сортів винограду. У 1878 році ця хвороба була випадково завезена з Північної Америки на південь Франції і швидко поширилася всіма європейськими континентами. Збудник захворювання - Plasmopara viticola, - є представником порядку пероноспорових класу ооміцетів і має в життєвому циклі жгутикову стадію - зооспори. Мілдью може завдати значних економічних збитків виноградникам, якщо не проводити певних заходів боротьби. Інтенсивний розвиток захворювання негативно позначається на визріванні однорічного приросту саджанців. Такі рослини в період зберігання уражаються багатьма хворобами і характеризуються поганим приживанням при посадці. Тому при сильному розвитку хвороби знижується врожайність і погіршується якість та харчова цінність продукції. Вино, приготовлене з такого винограду, є некондиційним, має підвищену кислотність, знижену цукристість, надлишковий вміст азотистих речовин, погано освітлюється і не стабільно. Причина занепаду виноградарства в Європі наприкінці XIX і на початку XX пояснюється, насамперед, поширенням цього захворювання.

Опис та ознаки зараження мілдью

Спочатку, інфекція мілдью на виноградному листі проявляється у вигляді ділянок, що світліть, на поверхні. Молоде листя покривається жовтуватими, маслянистими плямами розміром з монету, зазвичай круглими, тоді як на старішому листі плями набувають вугловатої форми і часто розташовуються вздовж жилок. За вологої та теплої погоди під цими плямами на нижній стороні листа швидко формується блискучий білий наліт грибниці. Листя, сильно уражене хворобою, часто опадає раніше належного часу, а заражені верхівки пагонів зазвичай засихають. Симптомом пізнього прояву мілдью наприкінці вегетаційного періоду є некроз листя та наявність спороношення патогену на нижній частині листової пластини без появи маслянистих плям. На уражених пагонах наліт зазвичай відсутня, симптоми захворювання виявляються як сірих чи бурих плям. Згодом пошкоджені пагони засихають і відмирають. Аналогічні ураження можуть виникати на всіх зелених частинах виноградного куща, включаючи верхівки пагонів, вусики, суцвіття, гребені та молоді ягоди.

Заражені суцвіття винограду набувають жовтого відтінку і скручуються. Надалі вони темніють і висихають. По мірі зростання ягід до розміру горошини ознаки грибка стають менш помітними. За сприятливих умов та збереження вологого середовища протягом 2 діб на поверхні суцвіть, вони можуть швидко покриватися білим нальотом патогену.

Симптоми ураження ягід залежать від їхнього віку в момент зараження. Молоді ягоди дуже сприйнятливі до мілдью, особливо до фази «ягода-горошина». Вони покриваються білим нальотом збудника і через деякий час буріють та відмирають. Якщо зараження відбулося пізніше (під час росту ягід), наліт збудника на них не з'являється. Заражені ягоди змінюють колір на синюватий, потім на коричневий, зморщуються, і стають непридатними для вживання в їжу або виноробства. На зрілих ягодах під впливом патогену утворюється бліда вдавлена ​​пляма з боку плодоніжки, після чого ягода буріє, відсихає та опадає.

Біологія та життєвий цикл збудника хвороби

Збудник фальшивої борошнистої роси або мілдью винограду - гриб-паразит Plasmopara viticola (з класу ооміцетів, порядку Peronosporales) - є облігатним монофагом і паразитує тільки на виноградній лозі. Патоген даного виду належить до групи грибів, подібних до борошнисто-росяних, схожих з пероноспорозом хмелю, блакитною пліснявою тютюну та фітофторозом картоплі. Цей гриб переносить зиму у вигляді ооспор, що утворюються в опалому листі винограду. Ооспори виникають внаслідок злиття чоловічого та жіночого ядер гіф. Вони часто формуються у великій кількості в листі влітку, особливо до кінця сезону, і відрізняються високою стійкістю до холоду, вологи та сухості, завдяки потовщеним мембранам. Навесні, при достатній вологості ґрунту та середньодобовій температурі не нижче +8°C, ооспори проростають, формуючи по одній проростковій трубочці, на кінці якої зазвичай розташовується, один спорангій. Якщо цей спорангій досягає зелених частин винограду, перенесений вітром або дощовими краплями, то після розриву його оболонки вивільняється понад 60 зооспор - голих, овальних, рухомих грудочок плазми з двома жгутиками, які у водяних краплях знаходять продихи. Проникаючи до продиху, зооспори утворюють проросткову трубочку, що впроваджується в тканини рослини і викликає первинну інфекцію. Тривалість процесу від звільнення спорангія до формування проросткової трубочки багато в чому визначається температурою. Цей період найкоротший за температури від 20 до 27°C, він займає близько 1 години для першої фази і від 3 до 10 годин для другої. Таким чином, для розвитку гриба кущ повинен залишатися вологим не менше 4 годин у відповідних умовах. При температурах нижче 8°C або вище 30°C зараження немає, оскільки спорангії не проростають. Гіфи, що проникли через продихи, швидко розгалужуються і ростуть між клітинами рослини, харчуючись з живих клітин рослини-господаря через гаусторії. Час від моменту проникнення гриба до появи перших ознак зараження, відомий як інкубаційний період, залежить насамперед від температури. Воно характеризується появою маслянистих плям через пошкодження клітин. Розуміння тривалості інкубаційного періоду є критичним для ефективної боротьби з хворобою, оскільки обробка рослин має відбуватися перед його завершенням.

За сприятливих погодних умов, довжина інкубаційного періоду мілдью на листі змінюється протягом вегетаційного сезону: у середині травня він становить приблизно 15-18 днів, до кінця травня скорочується до 12-15 днів, на початку червня – до 12-14 днів, у середині червня - До 9-10 днів, до кінця червня - до 6-7 днів, а в липні та серпні - до 5-6 днів. На ягодах цей період триває близько 10-14 днів, але для виноградарства у різних регіонах ці цифри можуть відрізнятись. Після закінчення інкубаційного періоду гриб зміцнюється у рослині та починає формувати генеративні органи. Зазвичай вони з'являються з продихів уночі при високій вологості повітря і температурі не нижче 12°C. Візуально це виглядає як блискучий білий пушок, який під мікроскопом є безліччю деревоподібних, розгалужених спороносців з яйцеподібними спорангіями на кінцях гілок. Ці літні спорангії легко поширюються навіть за слабкого вітру, але швидко гинуть у сухому повітрі, витримуючи лише кілька днів. Проте, потрапляючи у краплі дощу чи роси, вони звільняють від 5 до 8 зооспор, здатних викликати нову інфекцію. При встановленні відповідних умов температури та вологості гриб активно розвивається і поширюється. Цикл розвитку, що починається з літніх спор, може повторюватися до 6-8 разів на рік залежно від погоди.

Сприйнятливість сортів винограду до мілдью

У сімействі виноградних рослин існує значна різноманітність сортів за рівнем сприйнятливості до мілдью. Європейські сорти винограду зазвичай дуже чутливі до цієї хвороби. У той час, як одні види американських сортів демонструють високу стійкість, інші ж схильні до зараження. У гібридів, отриманих в результаті схрещування американських та європейських сортів, ступінь сприйнятливості варіюється. У стійких сортів, навіть у разі зараження, уражені клітини швидко гинуть, що перешкоджає подальшому росту гриба. Крім генетично обумовлених сортових характеристик, на сприйнятливість до мілдю також впливають екологічні умови. Молоді кущі, що активно ростуть, більш сприйнятливі до зараження, ніж старі повільнорослі. Нестача калію чи надмірне застосування азотних добрив збільшує ризик зараження. Значний вплив мають методи формування кущів, догляд за ними, а також погодні умови. В цілому, сортів винограду, стійких до несправжньої борошнистої роси, не так багато. Садівникам краще починати з представників культури, які мають високий імунітет до грибкових захворювань, таких як Вікторія, Дружба, Перлина рожева, Хасанський Боуса, Хасанський Солодкий, Супер Екстра, Біанки, Ананасний. Однак, незалежно від того, чи такі сорти винограду стійкі до мілдью, від профілактики відмовлятися не варто.

Народні засоби від мілдью

У тому випадку, якщо Вам вдалося виявити симптоми розвитку мілдью на винограді на ранній стадії, тоді можна спробувати врятувати рослини та врожай народними засобами, які не такі агресивні і токсичні, як і фунгіцидні препарати. Ефективні народні засоби:

  • 10 л води з'єднують з 1 л деревної золи (попередньо просіяної), все добре перемішують. Настій буде готовий через 5 або 6 діб. У процідженому засобі розчиняють 50 грам подрібненого на тертці господарського мила. Таким засобом обприскують кущі та поверхню ґрунту під ними. Цей розчин найбільш ефективний у боротьбі з мілдью у другій половині літнього періоду, при цьому обробки рекомендується проводити регулярно 1 раз на 1.5 тижні.
  • Наповніть склянку часниковими зубками і подрібніть на м'ясорубці, а потім з'єднайте з 1 л води. На 24 год суміш заберіть у темне місце. Потім проціджений настій розбавляють 6-7 літрами води і додають до нього по 50 грам марганцівки (склад повинен стати рожевим), йодованої солі та рідкого засобу для миття посуду (господарського мила). Винограду знадобиться два обприскування з інтервалом 15 днів.
  • У відро води додають 5 грам марганцівки. Обробіть листя на кущах таким чином, щоб засобом було змочено його нижню поверхню. Потім лицьову поверхню листя припудрюють деревною золою.

Особливості профілактики та лікування мілдью винограду

 Гриб, здатний викликати мілдью, має високий потенціал для створення численних інфекційних зародків, а у європейських сортів винограду спостерігається підвищена сприйнятливість до цієї хвороби. В результаті, у вологі та теплі роки, за відсутності належної боротьби з хворобою або при несвоєчасної обробки, може бути повністю знищено листя, суцвіття та недозрілі грона винограду. Це робить вирощування європейських сортів без застосування серйозних заходів протидії мілдью неможливим. Основним дієвим методом боротьби у разі є застосування хімічних засобів, ефективність яких можна посилити з допомогою різних агротехнічних заходів. Наприклад, переорювання опалого листя восени або навесні до початку росту рослин може усунути більшу частину інфекційних зародків. Високі формування кущів та широкі міжряддя сприяють кращій вентиляції та швидкому висиханню вологи на кущах, зменшуючи ризик зараження. Підтримання чистоти від бур'янів та своєчасне видалення зайвих пагонів також знижують ймовірність інфекції. Час обприскування винограду для захисту від мілдью в першу чергу залежить від появи гриба. Ефективність захисту зростає, коли розчин поступово покриває рослину до того, як почнеться поширення спор. Обприскування буде найефективнішим, якщо його провести безпосередньо перед появою білого нальоту, тому що в цей момент захисний шар ще не був змитий дощем і не розріджений через ріст листя. Зазвичай, якщо сорти менш схильні до хвороби, можна дочекатися перших ознак білого нальоту, а потім провести перше обприскування до закінчення інкубаційного періоду, розрахованого з моменту його появи. У разі сильного ураження минулого сезону і наявності великої кількості зимових спор, у високочутливих сортів винограду, а також у молодих насадженнях, слід провести обприскування до появи нальоту. Перше обприскування у таких випадках проводиться після першого значного дощу (близько 10 мм за три дні) при температурі +8°C та вище, коли на рослинах розкриються перші 3-4 листки. Якщо необхідна друга чи третя обробка до цвітіння, їх час також визначається з урахуванням інкубаційного періоду.

Найважливішим етапом у боротьбі проти мілдью вважається обробка після цвітіння. Вона повинна уберегти від зараження молоді зав'язі, які після опадіння частин квітки втрачають захисне покриття, і тому більш вразливі. Залежно від ступеня прояву хвороби та погодних умов, не завжди можна чекати з обприскуванням до повного скидання ковпачків. І в таких випадках обробку можна проводити до кінця цвітіння, коли оголюється більша частина (до 80%) зав'язей. За несприятливої ​​погоди, іноді необхідна обробка також і під час цвітіння. Для цього найбільше підходять препарати, які не містять міді, у тому числі дусти. Як тільки закінчиться цвітіння, потрібно також проводити обприскування. Подальші обробки після цвітіння необхідні в залежності від появи хвороби для захисту листя та пагонів, які виростуть пізніше, та для забезпечення визрівання деревини. Молоді посадки виноградних розсадників потребують частішого повторення обробок проти мілдью. Навесні їх потрібно обприскувати приблизно кожні 10 днів, а з середини червня – щотижня.

Протягом багатьох років основним засобом боротьби з несправжньою борошнистою росою були препарати, що містять мідь. Це почалося з використання 1% бордоської рідини, яку готували безпосередньо на фермах, і продовжилося до впровадження сучасних промислових фунгіцидів на основі міді. Мідь, серед усіх неорганічних речовин, виділялася як найефективніший і найдоступніший засіб проти мілдью. Навіть невелика кількість міді могла запобігати проростанню спор і знищувати їх. Наприклад, розчин з 1 грама сульфату міді в 2500 літрах води все ще є токсичним для проростаючих спор. Таким чином, ефект захисту ґрунтується на тому, що середовище для проростання патогенних спорів - вода, отруюється міддю. Сучасні готові мідьмісткі препарати, на основі хлорокису міді, зазвичай менш агресивні і не викликають опіків на зеленому листі рослин за умови дотримання регламенту застосування. До них відносяться такі препарати, як Медян Екстра, Купроксат, Блу Голд, Kocide 2000, фунгіцид Гарт. Однак на деяких сортах траплялися випадки, коли вони могли помітно пригнічувати ріст виноградних кущів у основний період вегетації. Певні сорти, особливо Мускат Оттонель, погано переносять мідь, особливо під час цвітіння, і часто обсипаються після обробки засобами, що містять мідь.

В даний час для боротьби з мілдью є ціла низка препаратів, які не містять у складі мідь, такі як Шавіт Ф, які за ефективністю рівноцінні міді, при цьому не мають побічних ефектів. Двокомпонентний фунгіцид Шавіт Ф допоможе вберегти виноградні насадження від мілдью та забезпечити їх здоровий розвиток у період вегетації. У складі даного препарату містяться 2 діючі речовини: тріадименол (triadimenol) і фолпет (folpet), які спрямовано діють на причину інфекції, переривають метаболічні процеси та активність патогенів, що призводить до загибелі шкідливих організмів, при цьому захищають рослини від повторних інфекцій. До того ж, вплив тріадименолу покращує адаптацію культур до стресових факторів, підвищує стійкість до посухи та заморозків. Препарат застосовується для профілактики захворювань, а також як ефективний лікувальний засіб на початковій стадії інфікування рослин мілдью. Залежно від погодних умов та розвитку хвороби наступні обробки цим засобом проводять з інтервалом 10-14 днів. Кількість обробок залежить від погодних умов та фітосанітарного стану насаджень та становить максимально 4 обприскування за сезон. Такі препарати набагато більше підходять для регулярних обробок, особливо для обробки до і після цвітіння. А для останньої обробки проти мілдью, що проводиться найчастіше на початку серпня, препарати з вмістом міді іноді підходять краще. Те саме відноситься до двох останніх обробок у розсадниках та молодих посадках.

Серед широкого спектру фунгіцидів для боротьби з мілдью виділяють такі засоби, як Антракол, фунгіцид Чарівник, Танос, фунгіцид Захист, Акробат МЦ, Фрегат, Пенкоцеб, Зорвек Вінабрія.

Найчастіше, доцільно застосовувати обробку комплексними фунгіцидами, які мають захисні властивості одночасно проти мілдью і оїдіуму, сюди можна віднести фунгіцид Хорус, Тройсет, фунгіцид Джерело, Амістар Голд, фунгіцид Скай, Док Про, Бродвей.

До всього вищепереліченого варто додати, що для зниження шкідливості первинного зараження мілдью після періоду цвітіння, оптимально ефективним заходом буде проведення обробки двокомпонентним контактно-системним фунгіцидом Рідоміл Голд МЦ (до 4 обробок), і після змикання ягід в гронах - 2 обробки препаратом Квадріс. Наприкінці періоду вегетації і після збору врожаю слід зробити обприскування контактними фунгіцидами.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner