Кошик
13998 відгуків
Сортове та гібридне насіння овочевих та квіткових культурПерейти
Agro Retail - Засоби захисту рослин, добрива, насіння
+380 (66) 874-68-40
+380 (98) 132-05-74
+380 (63) 640-59-36
Кошик

Кіла (кореневий рак капусти)

Симптоматика та основні фактори поширення хвороби

Кіла є однією з найпоширеніших і серйозних хвороб, що вражають капусту. Ця недуга викликається нижчим грибком Plasmodiophora brassicae Wor., який може жити та розвиватися лише усередині живих рослин. Хвороба вражає всі види капусти (у тому числі броколі, цвітну, брюссельську), а також інші хрестоцвіті (ріпу, редьку, редис). Якщо в ґрунті залишаються життєздатні спори гриба, то навесні вони активізуються, перетворюючись на зооспори, і проникають у рослину через дрібні кореневі волоски, викликаючи збільшення об'єму уражених клітин. Зараження може відбуватися протягом усього періоду вегетації. Капустяна кіла є серйозною загрозою, оскільки інфіковані рослини можуть досить швидко в'янути, жовтіти, і згодом засихають. Розвиток качана переривається, він стає м'яким і може падати на бік, особливо якщо вже досяг значних розмірів. Зростання та здоровий розвиток заражених рослин сповільнюється, що унеможливлює отримання майбутнього врожаю. Більш того, захворювання може переходити від уражених екземплярів до здорових, внаслідок чого, загальні втрати врожаю можуть досягати до 60%, - цей факт підкреслює важливість контролю за поширенням даної хвороби.

Типовими симптомами хвороби є утворення наростів і здуття на коренях молодих рослин через збільшення розмірів клітин, що призводить до пригнічення кореневої системи та зниження здатності рослини поглинати воду та поживні речовини. Процес поразки починається саме з кореневої системи, де формуються помітні світлі потовщення чи здуття. Вони можуть бути різної величини та форми. При зараженні капусти ще у віці розсади, ці потовщення розташовуються на основних коренях і мають великий розмір. Якщо ж зараження відбулося вже в період росту капусти на грядках, то нарости кіли знаходяться на периферійному корінні і виглядають як бусинки або бурульки. До кінця сезону потовщення набувають бурого кольору, починають гнити і руйнуватися. У процесі розвитку хвороби, у ґрунт вивільняється безліч спор, і якщо поблизу посаджено рослину із сімейства хрестоцвітих, ці спори починають активізуватися, проникаючи в культуру через кореневі волоски. Далі, вони розмножуються всередині тканин рослини, зливаючись і поширюючись, тим самим вражаючи нові ділянки. Причому влітку формуються вторинні спори, що передаються з крапельками води. Потім грибки повертаються до ґрунту і цикл повторюється. У деяких випадках зовнішній вигляд рослин майже не змінюється, а хворобу можна виявити лише при огляді коренів. Разом з тим, при сильному та ранньому зараженні рослини відстають у рості, у них спостерігається слабке пожовтіння листя. Хвора розсада стає непридатною для використання, оскільки рослини поганого укорінюються, вони сильно пригнічені, качан формується не повністю, а іноді взагалі відсутній. Заражена розсада не приживається через ослаблення та стає непридатною для подальшого вирощування. Особливістю ураження капусти кілою є в'янення нижнього листя рослини у спеку.

Основним джерелом зараження є ґрунт, що містить спори грибка, які можуть залишатися життєздатними протягом шести років і більше. Спори поширюються ділянкою з допомогою води, грунтових комах і дощових черв'яків, але в незаражені території вони потрапляють переважно через інфіковану розсаду. Умовами, що сприяють розвитку кіли, є температура повітря від +18 до 25°C, вологість від 75% до 90% і рівень pH від 5.6 до 6.5. Ця хвороба особливо поширена у нечорноземних регіонах з високою вологістю та кислотністю ґрунтів.

Профілактика кіли на капусті

Першу появу капустяної кіли на городі зазвичай пов'язують із використанням вже інфікованої розсади або землі з ділянки, зараженої спорами. Це захворювання швидко переходить з однієї грядки на іншу і може тривалий час залишатись у ґрунті. Для мінімізації ризику зараження своїх грядок важливо, де є можливість, виростити розсаду самостійно замість її покупки. Крім того, варто уважно підходити до підготовки субстрату для розсади, проводячи його попереднє прогрівання або дезінфекцію. При виявленні захворювання на дорослих рослинах, їх слід видалити разом з корінням і спалити, не залишаючи на ділянці і не додаючи в компост. Наприкінці сезону необхідно ретельно очистити грядки від усіх рослинних решток, особливо коріння, і також знищити їх шляхом спалювання. При роботі на такій ділянці рекомендується використовувати окреме взуття, інструменти та рукавички. Щоб обмежити поширення кіли на городі, корисно практикувати вирощування капусти на вузьких грядках з проміжками шириною близько 1 метра, які не перекопуються. Цей метод дозволяє зосередити інфекцію у певній області. У разі виявлення кіли на капустяних грядках, наступного року, слід уникати висаджування капусти в цьому ж місці, а також у безпосередній близькості до нього, оскільки спори грибка можуть бути поширені на сусідні ділянки за допомогою слимаків, дощових черв'яків та інших комах.

Обробка ґрунту та дезінфекція насіння

  • Категорично не рекомендується використовувати для посіву капусти на розсаду землю, взяту прямо з городніх грядок, щоб уникнути ризику появи інфекції. Для успішного вирощування розсади дуже важливо дезінфікувати використовувану грунтосуміш. Це можна здійснити, наприклад, шляхом пропарювання ґрунту. На практиці також застосовують такі способи дезінфекції ґрунту:
  • Для профілактики кіли можна полити ґрунт яскраво-рожевим розчином марганцівки. Щоб приготувати її, необхідно розвести 2-3 г порошку в 1 л води.
  • Знищити скупчення патогенів у ґрунті допоможе полив ґрунту розчином сірки колоїдної при висадці рослин з розрахунку 150 мл/10 л води/100м2.
  • Для знезараження грунту в закритому грунті, доцільно провести обкурювання теплиць і парників сіркою гранульованою або сірчаними шашками - до висадки посадкового матеріалу. Ефективність сірки заснована на парах виділеного нею сірчаного ангідриду. Пари сірки зупиняють розвиток грибка. Проникаючи у структуру гриба, молекули сірки знищують міцелій та життєздатні спорипатогенів.
  • Після процедури дезінфекції важливо збагатити субстрат корисною мікрофлорою, оскільки після знезараження гинуть не тільки шкідливі, але й корисні мікроорганізми. У цьому випадку можна скористатися препаратом біологічного походження, таким, як Амалгерол (активатор грунту), який допоможе відновити родючість грунту, збагативши його корисною мікрофлорою. Також для вирішення подібного завдання підійде добриво Байкал ЕМ1.
  • Захистити капусту від кіли можна на етапі підготовки насіння, використовуючи метод протруювання. Один із способів – помістити насіння у розчин марганцівки (1 грам на 1 літр води) на період від 20 до 30 хвилин, але не довше. Після цього насіння слід ретельно промити водою і приступити до їх посадки. У якості альтернативи, можна скористатися фунгіцидом Фітоспорин. Для протруювання насіння готують розчин, додаючи 2 краплі на 1/2 склянки (100 мл) води. Після чого проводять передпосівне замочування насіння на 1-2 години.

Способи боротьби з кілою

Капуста може заражатися кілою через грунт, воду або контакт з іншими рослинами. Для запобігання зараженню та розвитку хвороби рекомендуються вжити таких заходів:

  • Вирощування розсади самостійно, в домашніх умовах
  • Збагачення ґрунту добривами, багатими калієм, кальцієм, бором, цинком та хлором
  • Наявність гумусу в ґрунті має бути більш ніж 2.5%
  • Корекція надлишкової кислотності ґрунту до нейтрального значення pH близько 7.0
  • Контроль за режимом поливу, щоб запобігти як перезволоженню, так і пересиханню ґрунту
  • Важливо використовувати тільки чисті садові інструменти під час роботи з грядками

Серед різновидів білокачанних капуст виведені сорти та гібриди, які більше за інших опираються хвороби, наприклад, такі як: зимова грибовська 11, Лосіноостровська 8, Ладожська 22, Кілагрег F1, Тайнинська, Рамкіла F1, Надія, Текіла F1, Кілатон, Кілагерб F1, Зимова грибовская 13, Кілазол. Відомі і стійкі до кіл різновиду пекінської капусти - це Кларифай (ранньостигла), Клептон F1 і Латеман (среднеранняя).

Дотримання сівозміни

У стратегії боротьби з капустяною кілою важливу роль відіграє сівозміна. Враховуючи, що кіла вражає виключно хрестоцвіті, для зменшення ймовірності зараження, рекомендується чергувати їх із культурами з інших сімейств, такими як пасльонові, мареві або лілейні. Це означає, що між посадками капусти та інших хрестоцвітих доцільно висаджувати томати, картоплю, перець, буряк, а також різні види цибулі та часнику. Особливо корисним є поєднання пасльонових та цибулинних культур, наприклад, томатів та часнику в одній грядці. Капустяні рослини можна повертати на колишнє місце не раніше ніж через 3-4 роки, щоб забезпечити ефективний захист від хвороби.

Можна також позбутися інфекції кіли всього за 1 сезон, якщо висадити разом рядки помідорів і грядки часнику, чергуючи їх. Наступного року для закріплення результату можна посіяти на цьому місці буряки.

Рекомендації щодо висадження розсади

У процесі висадки капустяної розсади важливо видалити всі екземпляри, які виглядають слабкими або відстають у розвитку, без жалю. Це допоможе зменшити ризик поширення не тільки кіли, а й інших захворювань серед рослин. Здорова розсада має виглядати міцною, мати насичений зелений колір і щонайменше п'ять розвинених листків. Також дуже важливо відсівати розсаду з ознаками захворювань кореневої системи. Найпростіший спосіб перевірити наявність шкідника - викопати кущ, що в'яне, і звернути увагу на коріння. Якщо на них будуть присутні нарости, це і є кіла. Також навесні рекомендують засіяти на полі пекінську капусту, що швидко росте. Протягом усього періоду її поступово підкопують і ретельно оглядають коріння. Спочатку вивчають молоді сіянці з першим 2-3 справжнім листям. Потім роблять ще 2-3 тести до стадії формування кочанів. Обробка грядок під капусту починається з визначення коефіцієнта рН. Сприятливими умовами розвитку шкідливого грибка кіли є вологість 75–85% і значення pH 5.6–6.5. Запобігання кілі також можливе шляхом застосування вапнування ґрунту та додавання органічних добрив. Органіку слід внести під час осіннього перекопування ґрунту, використовуючи 2-3 відра на кожен погонний метр вузьких грядок. У кислий або нейтральний грунти перед осінньою перекопкою вносять вапно (пушонку). Її потрібно вносити в такій кількості, щоб довести кислотність до нейтральної або слаболужної:

  • 150 грам на 1 м2 для піщаних ґрунтів
  • 200–250 грам на 1м2 для суглинків та легких ґрунтів
  • 250–300 грам на 1м2 для глинистих та торф'яних ґрунтів
  • 300 грам на 1м2 для ґрунтів з високим рівнем ґрунтових вод

Вапнування проводиться восени під час підготовки грядок до зими.

Якщо зараження відбулося вже після утворення качана, і кущ не сильно відстає у рості, можна спробувати зберегти його. Для цього капусту рясно поливають настоєм золи і підгортають. Зольний настій зменшує кислотність грунту, і розвиток патогену кіли уповільнюється, а підгортання сприяє наростанню нових здорових коренів. Для приготування зольного настою беруть 10 склянок деревної золи на 10 л води і настоюють дві доби. Потім 1 літр настою розбавляють із водою 1:10 і вносять відразу після поливу грядки по 0.5 л під кущ.

Фунгіцидна обробка препаратами від кіли

Оскільки збудник кіли має властивість накопичуватися в ґрунті і надходити в рослину через кореневу систему, ефективним заходом профілактичного захисту хрестоцвітих буде попереднє знезараження ґрунту шляхом поливу розчином колоїдної або суспензійної сірки. Молекули сірки мають властивість проникати всередину грибкових спор і руйнувати їхню структуру на клітинному рівні, тим самим запобігаючи можливості їх подальшого розвитку. Для захисту капусти від кіли допоможуть аналогічні препарати, що містять сірки: Тіовіт Джет, Скутер, Інферно, або фунгіциди на основі беномілу, такі, як Фундазол (діюча речовина: беноміл/benomyl 500 г/кг). Системні властивості беномілу проявляється при надходженні речовини через кореневу систему. Фунгіцидна дія препарату обумовлена ​​порушенням репродуктивної функції фітопатогенного гриба, порушенням розподілу клітин та дихальних процесів. Боротися з кілою на капусті можна ьакож за допомогою біологічних препаратів. Це фунгіциди, що містять штами бактерій, які знищують грибки. Застосовують їх у стадії формування кочанів, коли використання хімічних засобів небезпечно. До найбільш поширених біологічних препаратів можна віднести Фітоспорин, Споромакс і Триходермін.

https://agroretail.com.ua/ua/a495637-kila-kornevoj-rak.html

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner