Кошик
17352 відгуків
Професійні засоби від щурів та мишей (Родентициди)Перейти
Agro Retail - Засоби захисту рослин, добрива, насіння
+380 (66) 874-68-40
+380 (98) 132-05-74
+380 (63) 640-59-36
Кошик

Осіння обрізка саду

Які види обрізок бувають і в яких випадках їх потрібно виконувати?

Перед тим, як приступити до вкорочування гілок плодових дерев, важливо ознайомитися з основними видами обрізки:

  • Формувальна обрізка. Виконується, коли було висаджене молоде деревце, і тепер його необхідно сформувати – надати форму кроні. Даний вид обрізки зазвичай проводять ранньою весною, до початку активного сокоруху в тканинах рослини. Формувальна обрізка сприяє інтенсивному росту. Її виконують протягом перших трьох-п'яти років після посадки дерева для створення зручної в догляді, добре освітленої та міцної крони, що прискорює початок цвітіння і плодоношення, а також підвищує декоративні якості та врожайність.
  • Санітарна або регулярна обрізка проводиться щороку або принаймні раз на два роки, щоб крона дерева не загущувалась і в ній не накопичувались сухі гілки. Процедура включає видалення пошкоджених, хворих і мертвих гілок, а також прорідження крони для забезпечення рівномірного доступу сонячного світла до всіх пагонів. Затінення внутрішньої частини крони може призвести до засихання гілок, що негативно вплине на загальний стан дерева та його плодоношення. Санітарна обрізка допомагає підтримувати здоров'я рослини і сприяє збільшенню її врожайності.
  • Обрізка на зниження висоти, або стримувальна обрізка, допомагає підтримувати дерева на зручній для збору врожаю висоті. Вона обмежує об’єм крони і покращує освітленість дерева. Даний вид обрізки є найбільш трудомістким, оскільки вимагає ретельного підходу і застосовується в тих випадках, коли дерева досягають надто великої або неконтрольованої форми.
  • Омолоджувальна обрізка сприяє відновленню ослаблених старих дерев, підтримує активність ростових процесів і стимулює закладку генеративних бруньок. Її проводять після перших двох-трьох врожаїв або при зниженні інтенсивності цвітіння. Скелетні гілки вкорочують на ½ або ⅔ їх довжини, що допомагає зберегти цінні сорти і продовжити їх життєздатність. Не варто відкладати дану процедуру, чекаючи повного припинення верхівкового росту, оскільки своєчасна обрізка запобігає ослабленню дерева і підтримує його декоративні та плодоносні функції.

Навіщо необхідна осіння обрізка дерев та чагарників?

Правильний догляд за плодовими деревами має включати комплекс заходів, серед яких обов'язково обрізка, що сприяє отриманню гілками дерева достатнього освітлення для плодоношення, а також забезпечує зручний доступ до будь-якої частини рослини під час обприскування листяних порід від шкідників.

Обрізати дерева в осінній період необхідно:

  • Щоб з настанням весни сонячні промені досягали всіх листків і відбувався фотосинтез
  • Для покращення циркуляції повітря, забезпечення провітрювання між гілками, що запобігатиме накопиченню вологи та розвитку грибкових захворювань
  • Допомогти дереву пережити зиму, не накопичуючи багато снігу на гілках і не допускаючи розтріскування гілок
  • Для видалення пошкоджених, сухих і слабких гілок, щоб не приваблювати до них комах-шкідників, які зимують під корою
  • Регулярна правильна обрізка дозволяє отримати більш якісний і ранній врожай (формуються більш великі плоди)

При цьому необхідно розуміти, які дерева можна обрізати перед зимою, а які краще залишити до весни, щоб не зашкодити культурі.

Підготовка саду до осінньої обрізки, насамперед...

Одним із перших дерев, для яких допустима осіння обрізка, є яблуня, що має високу стійкість до низьких температур і легко переносить зрізи гілок у період спокою. Більшість сортів груші досить зимостійкі, і така обрізка для них допустима, поки на вулиці тримається плюсова температура. Якщо ж несподівано вдарили морози, краще перенести процедуру на весну – у холодну погоду обрізати дерева не можна, оскільки деревина стає крихкою через мороз, рани утворюються роздробленими, погано загоюються і довго не заростають, що підвищує ризик промерзання гілок і загибелі рослини. Зазвичай восени проводиться обрізка старих гілок, а також гнилих, поламаних, пошкоджених та сухих. Перед тим, як розпочати їх обрізку, переконайтеся, що:

  • Дерева підживлені та замульчовані
  • Активний листопад завершився, листя повністю опало і було прибрано
  • Дерева перебувають у стані спокою
  • Погода суха й прохолодна, без опадів
  • До настання заморозків залишається щонайменше 2–3 тижні.

Сприятливий період для зрізання гілок настає в жовтні-листопаді, однак краще орієнтуватися на фактичні погодні умови, адже аномальні кліматичні температури в Україні не рідкість.

Технологія зрізу — на бруньку та кільце

Правильне застосування технологій обрізки сприяє здоровому розвитку рослин, збільшенню врожайності та формуванню міцної і гармонійної крони.

Розглянемо технологію обрізки на кільце, яка використовується при необхідності видалити гілку з широкою основою, наприклад, слабку або зламану, при цьому з мінімальними пошкодженнями для дерева:

  • При обрізці на кільце використовуйте гострий і продезінфікований інструмент, щоб уникнути зараження рослини
  • Огляньте основу гілки: вона нагадує окільцювання. Дана ділянка здатна активно затягнути рану на клітинному рівні
  • Велику гілку потрібно видалити, відпилявши її неподалік від кільця. Спочатку важливо підпиляти садовою пилкою гілку знизу на 1/3, що запобіжить зламу та пошкодженню кори. Потім пилять зверху. Після цього залишиться тільки прибрати пеньок — роботу починають по верхньому краю кільця
  • Слідкуйте, щоб зріз був рівним і гладким, безпосередньо над утворенням зросту пагона, при необхідності зачистіть його гострим ножем
  • Зрізи замазують садовим варом, щоб уникнути пересихання і захистити дерево від шкідників та несприятливих погодних умов
  • Пеньки залишати не можна, як і видаляти гілку разом із кільцевим напливом: такі дії призводять до утворення дупел, тріщин, гниття та висихання
  • Якщо кільцевого напливу не видно, віддаляйте інструмент на 2-3 см від основи гілки і зробіть трохи косий зріз.

Технологія обрізки на бруньку дозволяє контролювати напрямок росту нових пагонів. Існує зовнішня та внутрішня обрізка на бруньку, і обидві процедури спрямовані на вкорочення пагонів для стимулювання розгалуження крони. Щоб зрозуміти, який метод обрізки застосувати, зверніть увагу: якщо центр рослини занадто загущений, використовується зовнішня брунька; якщо рослина занадто розлога, застосовується обрізка на внутрішню бруньку. У першому випадку пагін вкорочують до бруньки, спрямованої назовні від центру, а в другому — до бруньки, спрямованої всередину крони. В будь-якому варіанті зріз роблять косим, не перевищуючи 0.5 см від бруньки. Високі пеньки погано загоюються, а низький зріз може пошкодити бруньку.

При обрізці на бруньку пам'ятайте: у бік залишеної бруньки буде спрямований ріст дерева. Обрізайте відрослі гілки на зовнішню бруньку — це дозволить прорідити крону і полегшить проникнення в неї повітря та сонячного світла.

Також важливо користуватися спеціалізованими для таких завдань садовими інструментами: пилкою, секатором, сучкорізом, садовим ножем із серповидним лезом та іншими. Перед початком роботи їх потрібно заточити і продезінфікувати, щоб робити рівні зрізи на гілках і, у разі наявності захворювань, не поширювати інфекцію по дереву.

https://agroretail.com.ua/ua/a503711-osennyaya-obrezka-sada.html

Правильна обрізка яблуні та груші восени:

  • Спочатку приступають до видалення найбільших зламаних або засохлих гілок, які будуть заважати в подальшій роботі.
  • Обов'язково залишайте гілки, що ростуть паралельно землі, на них утворюється найбільше плодів.
  • Не видаляйте скелетні гілки, які ростуть у небажаному напрямку, інакше доведеться чекати врожаю кілька років. Їх потрібно розтягувати, пригинаючи до землі. Неправильно зростаючу скелетну гілку обережно пригинають і закріплюють за допомогою мотузки і кілка. Через 2-3 тижні гілку ще трохи натягують.
  • Позбавтеся всіх вовчків, які не плодоносять (вертикально зростаючі пагони, що зазвичай розвиваються на основних гілках або стовбурі дерева і забирають у дерева сили).
  • Видаліть усі бічні гілки, які ростуть всередину, вгору або вниз, а також ті, що перехрещуються між собою.
  • Обріжте гілки, що ростуть під гострим кутом або занадто близько одна до одної (видаліть ту, що слабша).
  • Після спилу, якщо на дереві є рани або грибкові захворювання, необхідно обробити спили розчином мідного купоросу.
  • Усі зрізи можна замазати садовим варом, загоювальним розчином або фарбою на оліфі: рани на сухих гілках обробляють одразу, а на молодих — лише через добу.
  • Гілки винесіть із саду та утилізуйте.

Особливості та нюанси обрізки яблунь відповідно до віку дерева

  • Молодим деревцям проводять формувальну обрізку навесні, підрізають неперезимовані гілки для формування крони та підвищення врожайності. Обрізку починають до розпускання бруньок. Восени, після опадання листя, вирізають старі, сухі, зламані гілки для підготовки до зими. Першу обрізку роблять слабкою: за допомогою секатора вкорочують прирости поточного року на чверть довжини. Після цього підростаючі деревця, якщо вони не ростуть занадто швидко у висоту, не обрізають протягом трьох-п'яти років, видаляючи за необхідністю лише сухі та зламані гілки.
  • П’яти- та шестирічні яблуні потребують обрізки середньої інтенсивності: сильні гілки підрізають на третину. Сильну обрізку застосовують у випадках загущення крони — для її прорідження гілки вкорочують наполовину.
  • Омолоджувальну обрізку старих яблунь проводять у три етапи: в один рік вирізають приблизно третину старих гілок, наступну третину видаляють через рік, а останню — ще через рік. Міцні дорослі гілки секатором не обрізають, для цього використовують садову пилку.
  • Щодо обрізки колоноподібних яблунь важливо знати, що якщо зрізати більше половини гілки, залишені 3-4 бруньки наступного року дадуть потужні пагони. Якщо ж зрізати менше половини гілки, залишені 5-7 бруньок дадуть 5-7 середніх пагонів. Не слід обрізати центральний провідник колоноподібної яблуні, інакше крона почне розгалужуватися. Для формування колоноподібної крони в перший рік після посадки верхівковий пагін підв’язують до опори, а з бокових пагонів формують плодові ланки. Якщо бокові пагони занадто сильні, їх видаляють на кільце, щоб не сповільнювати ріст центрального провідника, і очікують появи нових пагонів, з яких можна буде сформувати скелет крони.

Обрізка молодих саджанців груші

У перший рік після висадки груші починають формувати її крону: важливо одразу виділити скелетні гілки, щоб у майбутньому крона розвивалася симетрично та правильно.

  • Однорічні саджанці обрізають на висоті 40-50 см від землі
  • У дворічних груш, які вже мають 6-8 бокових гілок, вибирають 3-4 з них як скелетні та підрізають їх на одному рівні
  • Провідник (основний вертикальний стовбур) підрізають на 20 см вище, ніж скелетні гілки
  • Необхідно вкоротити на третину довжини однорічні пагони та верхівку, якщо груша росте занадто стрімко вгору. Такі дії зміцнять дерево, посилять його розгалуження та сприятимуть розвитку бруньок.
  • У процесі обрізки важливо не порушити пірамідальну форму крони
  • Не забувайте обробляти рани після зрізів загоювальними бальзамами.

Осіння обрізка сливи

Обрізка молодої сливи, окрім підготовки дерева до зимівлі, також спрямована на підвищення його врожайності. Метод обрізки схожий на той, що застосовують для яблунь і груш, і включає виконання таких умов:

  • Коли процес вегетації завершено, слива скинула листя і сповільнила сокорух, можна починати видалення уражених комахами або хворобами, сухих і зламаних гілок
  • Якщо верхівка виросла вище 2.5 м, її також слід вкоротити
  • Далі видаляють пагони-конкуренти, які навесні, під час активного росту, почнуть загущувати крону, заважаючи проникненню сонячного світла
  • У молодих дерев підрізають пагони зверху та з боків не більше ніж на третину, а гілки, що ростуть всередину крони, повністю видаляють
  • Обрізку старих гілок рекомендується проводити навесні, але якщо є невідкладна необхідність виконати її восени, видаляйте лише ті стовбурові гілки, які минулого сезону не плодоносили
  • Усі зрізані гілки спалюють, а місця зрізів на дереві обробляють мідним купоросом або садовим варом для дезінфекції та швидшого загоєння.

Зверніть увагу, що старі сливи потрібно обрізати навесні, оскільки рани на них заживають повільно, часто з них починає виділятися камедь, а зимові морози можуть згубити дерево, яке ще багато років могло б рости і плодоносити.

За таким же принципом проводиться осіння обрізка не тільки згаданих вище садових дерев, але й айви, обліпихи, калини, шовковиці та інших. Перед зимою краще обмежитися лише необхідними заходами — видаленням гілок, які даремно відбиратимуть у дерева поживні речовини. Решту обрізки, спрямованої на формування крони, краще робити навесні, коли температура повітря вже позитивна, але бруньки на деревах ще не набрякли. Теплі дні дозволять деревам швидше відновитися після ран та стресу, спричинених обрізкою.

Які дерева не можна обрізати восени?

Для кісточкових культур:

  • Вишня
  • Черешня
  • Абрикос
  • Персик

Обрізка перед зимою небажана, оскільки вона може послабити дерева і зробити їх більш вразливими до морозів. У даних культур видаляють тільки сухі, хворі та пошкоджені гілки — більше нічого чіпати не потрібно, щоб не знизити шанси на успішну зимівлю.

  • Обрізка черешні. Досвідчені садівники зазначають, що після осінньої обрізки черешні у дерева сповільнюється ріст і відсутнє плодоношення. У зв'язку з цим проводять тільки санітарну обрізку, і з даною процедурою не можна зволікати, оскільки осінні рани заживають повільніше, а дереву необхідно встигнути відновитися до холодів.
  • Обрізка абрикоса. Абрикос — теплолюбне дерево, глибокі порізи можуть спровокувати камедетечу. Якщо все ж таки поранили дерево, обробіть рану мідним купоросом і замажте садовим варом. Обов'язково видаляйте всі хворі, сухі та зламані гілки, проріджуйте крону, видаляючи пагони та гілки, що ростуть всередину, — тобто виконуйте санітарну обрізку.
  • Обрізка персика. Головне завдання осінньої обрізки — прибрати хворі та пошкоджені гілки, а також прорідити крону. Такі дії знижують ризик захворювань і навали шкідників. Обрізку виконують до настання морозів, при цьому всі рани на дереві обов'язково обробляють загоювальними бальзамами.
  • Обрізка вишні. Однорічні саджанці вишні восени не обрізають, оскільки у них недостатньо сил для відновлення до заморозків. У старших дерев залишають до п'яти сильних, спрямованих у боки гілок, які ростуть не ближче ніж за 10 см одна від одної. Дорослі дерева піддають санітарній обрізці, якщо в цьому є потреба — видаляють зламані, сухі та хворі гілки. Також обов'язково видаляйте всю поросль, яка ослаблює дерево і слугує взимку укриттям для дрібних гризунів та шкідливих комах.

Обрізка чорної смородини, агрусу та малини — нюанси

  • Чорна смородина. Регулярна обрізка дозволяє даному чагарнику плодоносити до 15 років на одному місці. Майте на увазі, що гілки смородини, яким виповнилося 4 роки, перестають приносити плоди. На таких гілках частіше з’являються вовчки, які сприяють омолодженню чагарника. Тому при формуванні культури важливо стежити за тим, щоб біля основи були гілки різного віку. У однорічного саджанця слід залишити не більше 4 бруньок на кожному пагоні, при цьому верхня брунька повинна бути спрямована назовні. Через рік зрізають усе, крім вибраних основних гілок. На третій рік додають 3 пагони з ґрунту — нульові, які поступово замінюють старі. Гілки, які вже не принесуть врожаю, видаляють повністю, як і всі хворі або пошкоджені.
  • Аґрус. Чагарник потребує формувальної та санітарної обрізки. Видаляють хворі гілки, стимулюючи бічне розгалуження, оскільки гілки не повинні заважати одна одній при освітленні та доступі повітря. Проріджений чагарник краще плодоносить, ягоди більші, і збирати їх набагато простіше. У результаті проріджений чагарник повинен мати 8-10 гілок. Старі гілки замінюються, як і в смородини, нульовими пагонами. Якщо нижні гілки схилилися, переходьте на бічні вертикальні, а ті, що схилилися, обріжте.
  • Малина. Даний чагарник характеризується дворічним життєвим циклом. Гілки плодоносять на другий рік життя, після чого потреба в них зникає. Чагарник омолоджують за рахунок приросту від кореневих нащадків. Восени видаляють пагони, що відплодоносили в даному році, а також усі, що загущують чагарник. Найкраще провести обрізку в період з жовтня по листопад, до настання заморозків. Залишайте тільки молоді пагони, які плодоноситимуть наступного року.

Особливості обрізки винограду восени

Восени обрізають виноград для видалення зайвих пагонів і визначення необхідної кількості бруньок та лоз для майбутнього врожаю. Виноград, молодший за п’ять років, починають формувати з другого року після посадки, а старий чагарник обрізають для збільшення терміну плодоношення. Спочатку видаляють сухі, тонкі та надмірно товсті гілки. Потім обрізають гілки з одного боку на головній лозі. Проріджують бічні лози, залишаючи потрібну кількість бруньок. Розглянемо, як обрізати виноград восени в перші роки його життя:

  • Перший рік після посадки винограду. За сприятливих умов до осені першого року вегетації на чагарниках винограду зазвичай дозріває 1-2 пагони, добре розвинені та визрілі, завдовжки близько метра і діаметром приблизно 6 мм. Під час осінньої обрізки видаляють тільки невизрілу частину лози, а решту операцій на ній будуть проводити навесні. Це потрібно для того, щоб у разі вимерзання або випрівання пагонів навесні можна було обрізати їх верхівки на необхідні 2-4 вічка, а не втратити їх повністю. Слабкі лози видаляють під корінь виноградного чагарника. Якщо за сезон виросло менше трьох слабких пагонів, їх не слід видаляти — просто вкоротіть, залишивши 8-9 бруньок.
  • Другий рік після весняної обрізки виноградного чагарника на 2-4 бруньки кожен пагін дає зелені відростки, які до кінця літнього періоду визрівають і дають хороший приріст. Їх потрібно розвести симетрично в різні боки та підв’язати до опори. З даних пагонів планується обрізкою формувати перші плодові ланки виноградного чагарника, що складаються із сучків заміщення та лоз плодоношення. Під час осінньої обрізки необхідно видалити невизрілі верхівки та листя. Навесні, після розкриття винограду і початку сокоруху, найближчу до основи чагарника лозу вкорочують на 2-3 вічка (сучок заміщення), а розташовану на кінці пагона — на 5-10 (плодова стрілка). Надалі третій пагін не видаляють, а формують посилений плодовий ланцюг, на якому врожай даватимуть дві лози.
  • На третьому році винограду починають формувати рукави. На кожному боці вибирають по дві найкращі лози, розташовані ближче до основи чагарника (усього чотири). Вони знаходяться на вкороченому пагоні, який називається сучком заміщення, і у них видаляють невизрілі верхівки. Плодову стрілку обрізають повністю, якою б гарною та міцною вона не здавалася. Можливо, даного року вже був отриманий сигнальний врожай — 1-2 ягідні грони. Навесні знову найближчу до основи лозу обрізають на 2-3 вічка, формуючи новий сучок заміщення, а на плодовій стрілці залишають 5-10 бруньок. Надалі формування куща відбуватиметься за тим самим принципом: залишайте найбільш міцні з пасинків, що регулярно з'являються, для створення нових скелетних гілок.

У дорослого винограду, залежно від сорту та умов вирощування, може бути від 2 до 6 старих пагонів, на кінцях яких щороку формуються плодові ланки за допомогою обрізки. Не поспішайте замінювати старі скелетні гілки новими, оскільки для гарного плодоношення потрібна саме стара деревина.

Типи садового інструменту для обрізання дерев та чагарників

Для виконання даного виду робіт існує широкий вибір різноманітних інструментів: електричних, паливних, акумуляторних, механічних. До найбільш широко використовуваних у садівництві, на дачних та присадибних ділянках належать ручні інструменти, такі як секатори, сучкорізи, садові пилки та ножі для зачистки зрізу. Також до основного набору підручних засобів, який допоможе впоратися з різними завданнями обрізки фруктового саду, доцільно додати металеві щітки для зачистки ран, драбини та стамески.

  • Площинні секатори. Гладкий і рівний зріз забезпечується завдяки переміщенню лез у паралельних площинах. Леза двосторонні, тобто секатори оснащені двома робочими сторонами. Отриманий зріз досить рівний, проте поверхня стебел і гілок все одно трохи стискається і деформується. Крім того, відсутність упору не дозволяє видаляти таким різаком гілки товщиною понад 2 см. Його використовують для догляду за клумбами, квітучими рослинами та молодою порослю, тому такі моделі часто називають флористичними. Зручний при роботі з молодим виноградом і хмелем, підходить для обрізки зелених гілок декоративних кущів. Однак для товстих гілок не підходить, оскільки залишає сліди стиснення і пошкоджує кору.
  • Контактні секатори з обвідним лезом. Мають два вигнутих леза, які обходять одне одного, як леза ножиць. Секатори з одностороннім заточуванням — ріжуча кромка є тільки на верхньому лезі, нижнє використовується для упору. Під час роботи різка відбувається зверху вниз. Такий секатор краще використовувати для обрізки дерев, оскільки його особлива конструкція, де нижня частина зміщена вбік відносно верхньої, пошкоджує тільки відсічений фрагмент — саме дерево практично не травмується. Такий секатор незамінний при роботі з товстими живими гілками.
  • Секатор із храповим механізмом. Механізм секатора складається із зубчастого колеса та засувки, яка чіпляється за зубці під час кожного натискання на ручки. Коли відбувається натискання, леза зближуються, і на кожному етапі зусилля передається на храповий механізм, який фіксує положення лез. Таким чином, замість того, щоб виконати повний зріз за один рух, садівник може робити його поетапно, використовуючи менше сили. При кожному клацанні механізму садівник може відпустити ручки й знову взятися за них, що дозволяє уникнути втоми під час роботи з щільною деревиною. Дана особливість важлива при обрізці товстих гілок, що вимагають значних зусиль. Деякі моделі секаторів із храповим механізмом дозволяють налаштовувати силу стиснення, що дає змогу адаптувати інструмент під різні завдання та типи рослин.
  • Секатор із ковадлом. За принципом дії схожий на обвідний секатор: гостро заточене верхнє лезо та опорне нижнє. Однак лінія зрізу проходить по центру. Плюси: потужність і безпека (завдяки відсутності зміщення центру ваги конструкція стійка). Леза розкриваються більш ніж на 90 градусів, тому секатор із ковадлом може впоратися навіть з великими гілками дерев.
  • Сучкоріз — модифікований секатор на довгих ручках, використовується для обрізки гілок товщиною від 20 до 50 мм. Ручки інструмента завдовжки від 30 см не тільки дозволяють зрізати гілки на висоті, але й виконують функцію важеля, багаторазово збільшуючи прикладене зусилля. За допомогою такого інструмента можна видаляти особливо товсті та міцні гілки. Для видалення і підрізки гілок, що знаходяться на великій висоті, використовують секатори та сучкорізи з телескопічними ручками, що дозволяє регулювати їх довжину під час обрізки.
  • Штангові сучкорізи відрізняються від класичного різновиду тим, що встановлені на довгій, часто розсувній штанзі, і мають тільки одну ручку. Після того як ріжучий вузол підведений до гілки, необхідно потягнути трос або натиснути спеціальний важіль. Зусилля, створюване садівником, передається і одночасно підсилюється блоками, завдяки чому можна зрізати досить товсті пагони, витрачаючи мінімум зусиль. Робоча частина інструмента може бути фіксованою або поворотною. На штангу інструмента також можна встановити ножівку, що дозволить зрізати товстіші гілки, які складно видалити звичайним лезом сучкоріза.
  • Коли у дерева діаметр гілок досить великий, доцільно використовувати садову пилку. Даний інструмент буває з прямим або загнутим лезом. Для обрізки в кроні серпоподібна форма леза є найбільш зручною. Оптимальна довжина пили — 30-35 см. Зуби повинні бути загартованими, щоб їх не потрібно було часто підточувати, що також сприяє збільшенню терміну служби інструмента.
  • Для зачистки зрізу знадобиться садовий ніж із серпоподібним лезом, який забезпечує максимально акуратний зріз. Його використовують для обрізки однорічного приросту та вирізання зелених пагонів у молодих дерев, а також ним зручно зачищати місця спилів, зломів та задирів.

Щоб інструмент служив довгі роки та зберігав якість і зручність у роботі, важливо правильно його обслуговувати. Ножі та леза необхідно очищати від бруду та пилу, змащувати робочі частини машинним маслом і розкривати, щоб пружина була без напруги. Після цього інструмент прибирають на зберігання.

https://agroretail.com.ua/ua/a503711-osennyaya-obrezka-sada.html

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner