Кошик
18863 відгуків
Професійне сортове та гібридне насіння овочевих культурПерейти

Зараз компанія не може швидко обробляти замовлення та повідомлення, оскільки за її графіком роботи сьогодні вихідний. Ваша заявка буде оброблена в найближчий робочий день.

Agro Retail - Засоби захисту рослин, добрива, насіння
+380 (66) 874-68-40
+380 (98) 132-05-74
+380 (63) 640-59-36
Кошик

Посадка та вирощування буряків у відкритому ґрунті

Який сорт буряка вибрати для посадки?

Буряк (Beta) є представником родини Амарантових, яка включає однорічні, дворічні та багаторічні трав'янисті рослини. Буряк – культура, стійка до похолодань, тому в наш час багато сортів столового буряка повсюдно вирощують у відкритому ґрунті. Культура не вимоглива до догляду, але дотримання основних агротехнічних прийомів дозволяє отримати великі, соковиті та смачні коренеплоди. М'якоть столового буряка може бути фіолетово-червоною, темно-червоною або бордовою. Листові пластини забарвлені в червоний або зелений колір, при цьому черешки, як правило, червоні. Обираючи буряк для посадки, його оцінюють за кількома критеріями – за періодом дозрівання, за смаковими якостями, за кольором і формою. За строками дозрівання буряк класифікують на 3 категорії:

Не всі сорти буряка мають хорошу лежкість. Найчастіше для тривалого зимового зберігання обирають саме пізні сорти, проте серед ранніх і середньостиглих також зустрічаються коренеплоди, стійкі до зберігання. Солодкий смак (цукристість буряка) – це комплексний показник, який залежить від сорту, умов вирощування, живлення та своєчасного збирання врожаю. Різні сорти столового та цукрового буряка мають різну схильність до накопичення цукрів. Коренеплоди з високим вмістом цукру часто використовують для переробки: з них роблять ароматні соки, а також використовують у дитячому харчуванні. Серед найбільш солодких сортів столового буряка виділяють такі: Бордо, Мулатка, Кардинал F1, Нобол. У буряка великий, соковитий і м’ясистий коренеплід. У більшості сортів він лише частково заглиблений у ґрунт, злегка виступаючи над його поверхнею. У перший рік рослина формує розетку з великих прикореневих листків на довгих черешках подовженої форми, а також сам коренеплід. У деяких випадках вже наприкінці першого року, але частіше на другому році життя, з центру розетки розвивається потужне, гіллясте, прямостояче стебло гранчастої форми висотою від 50 до 100 см. На ньому розташовуються невеликі сидячі листки, а в їхніх пазухах утворюються пучки дрібних блідо-зелених квіток, зібраних у складні колосоподібні суцвіття. Плід буряка — сплюснута однонасінна сім’янка.

Бурякові коренеплоди мають цінні корисні властивості завдяки вмісту заліза, білків, цукрів, органічних кислот, мінеральних солей, вітамінів C, B, PP і клітковини. Їх вживають для профілактики та лікування багатьох захворювань. Особливо виражений лікувальний ефект має свіжий сік коренеплоду.

Посів насіння у відкритий ґрунт

Буряк вирощують у відкритому ґрунті як розсадним, так і безрозсадним способом. Приблизні строки посіву в Південних регіонах – у другій половині березня або в квітні. У середній смузі – в середині травня. На строки посадки також впливає сортова належність – найпершими висівають ранні сорти, пізньостиглі, відповідно, пізніше. Враховувати особливості сорту вкрай важливо, оскільки, якщо, наприклад, пізній буряк посіяти занадто рано, його коренеплоди виростуть жорсткими й несмачними.

Буряк – холодостійка рослина, проте посів у відкритий ґрунт проводять не раніше, ніж температура на глибині 8–10 см досягне +6…+10 °C. При цьому повітря має прогрітися до температури +16 °C і вище. Важливо враховувати, що насіння, висаджене в прохолодний і вологий ґрунт, може згнити, не встигнувши зійти. А у випадку потрапляння під заморозки ріст коренеплоду припиняється, і рослина може перейти в стадію стрілкування.

Насіння буряка досить велике, тому його посів не викликає труднощів. На відміну від моркви, редьки та ряду інших культур, буряк не потрібно змішувати з піском – насіння і без цього легко розподіляється по поверхні ґрунту. Щоб прискорити проростання, насіння перед посадкою замочують: на 24 години в холодній воді або на 30 хвилин у теплій (близько +35 °C).

На вибраних грядках сформуйте борозни глибиною 2–3 см. Для того, щоб вони були рівними, з щільним дном, використовуйте дошку, вдавлюючи її торцем у розпушений ґрунт. Полийте готові борозни з лійки. Поливайте акуратно, щоб не розмити ґрунт. Коли вода вбереться, розкладіть насіння по борознах, після чого засипте його ґрунтом. Глибина загортання насіння в ґрунт становить 20–30 мм, а відстань між рядами залежить від сорту з урахуванням розміру коренеплоду. Для отримання дрібніших коренеплодів, придатних для консервування, міжряддя роблять шириною 7 см, а при вирощуванні великого буряка – 30–35 см. У першому випадку відстань між рослинами в ряду становить 50–60 мм, у другому — близько 100 мм.

У більшості сортів насіння по 2–3 штуки зібране в супліддя, тому сходи з’являються густо. Їх проріджують на ранній стадії розвитку — при появі першої пари справжніх листків. Оптимальна відстань між рослинами після першого проріджування становить 30–40 мм. Зайві сіянці можна пересадити, оскільки на цьому етапі вони легко вкорінюються. Проріджування поєднують з прополюванням, після чого грядку мульчують дрібною органікою, наприклад, тирсою. Друге проріджування проводять після появи другої пари справжніх листків, коли коренеплоди досягають у діаметрі 15 мм. Після нього відстань між рослинами збільшують до 60–100 мм. Усі роботи з проріджування та прополювання бажано проводити після дощу або поливу, щоб мінімізувати стрес для рослин.

Посів насіння через розсаду

Розсадним способом вирощують тільки ранні сорти буряка. Молодий буряк за поживною цінністю порівняний з такими ранніми овочами, як салат, редис і зелений лук. Досвідчені городники рекомендують для вирощування розсади сорти, стійкі до цвітушності. Посев насіння буряку на розсаду проводять за 20 днів до висадки у відкритий ґрунт. У буряка велике насіння, яке легко висаджувати, дотримуючись необхідних інтервалів. Якщо покупне насіння рожеве або зелене, отже, вони вже оброблені фунгіцидами і стимуляторами росту і повністю готові до посадки. Оброблене покупне насіння не можна замочувати або пророщувати, їх потрібно висаджувати в ґрунт у сухому вигляді. Насіння в необробленому вигляді має коричневий або пісочний колір. Такий посадковий матеріал необхідно підготувати до посадки. Для визначення схожості замочіть насіння в солоній воді. Через кілька годин перевірте результат — усі насінини, що сплили, відбракуйте, вони не зійдуть або дадуть дрібні коренеплоди. Для знезараження їх замочують у слабкому розчині марганцівки, потім поміщають у вологе середовище на 2-3 дні до появи паростків.

Розсадні ящики наповнюють легким, зволоженим субстратом, попередньо обробленим розчином Фітоспортивну для захисту від чорної ніжки. Насіння буряка рівномірно розподіляють по поверхні, потім присипають тонким шаром тієї ж ґрунтосуміші та відправляють у теплицю. Якщо насіння висаджують під зиму, то підготовка зводиться до перевірки на схожість і знезараження. Замочувати їх не потрібно, оскільки розмокле насіння здатне швидко прорости, що призведе до їхньої загибелі. Догляд за розсадою стандартний: грунт має залишатися злегка вологим, температура стабільною, а посадки необхідно щодня провітрювати. Пікірувати сходи потрібно так само, в той же час і з тим же інтервалом, що і під час проріджування сіянців при вирощуванні у відкритому ґрунті (як описано вище). Пікірування проводять один раз. Однак якщо посів насіння проводять не в спільний ящик, а в індивідуальні торф'яні стаканчики, то можна буде обійтися без пікірування, водночас рослини висаджують у відкритий ґрунт прямо в ємностях.

Коли висаджувати розсаду на грядки?

Буряк у відкритий ґрунт висаджують у середині травня, при цьому у розсади має бути від 4 до 5 справжніх листків. Але слід враховувати, що висадку сіянців можна проводити тільки в тому випадку, коли грунт добре прогріється, при цьому його температура на глибині 80–100 мм має дорівнювати +8–10℃. Саме тому придатна для вирощування даної культури ділянка повинна бути обов'язково сонячною.

Ґрунт для буряка

Перш ніж приступити до посіву, слід обрати відповідне місце, а також підготувати ґрунт. Для сприятливого росту буряка необхідний поживний пухкий ґрунт, наприклад, середньосуглинкові чорноземи, торфовища, які мають бути нейтральними або слабколужними (рН від 5 до 8). Якщо ґрунт буде надмірно лужним або кислим, рослини починають хворіти.

Ділянка, в яку раніше вносили компост або свіжий гній, підходить для вирощування буряка тільки мінімум через три роки. Оптимальними попередниками для цієї культури вважаються цибуля, томати, огірки, зернові, баклажани, перець і бобові. Буряк не рекомендується висаджувати після мангольду, моркви, всіх видів буряка, картоплі, ріпаку та будь-яких видів капусти. Ранньою весною при перекопуванні ґрунту на кожен квадратний метр слід внести: 15–20 г аміачної селітри, 30–40 г суперфосфату, 20–30 г сірчанокислого амонію и 10–15 г хлористого калію. Якщо ґрунт має підвищену кислотність, під час перекопки додають 0.5-1 кг вапна-пушонки на квадратний метр. У разі якщо ґрунт виснажений, додатково вносять 2-3 кг перегною.

Висадка розсади у відкритий ґрунт

Розмір коренеплодів безпосередньо залежить від густоти посівів: чим ближче розташовані рослини, тим дрібнішими будуть коренеплоди. Однак варто враховувати, що коренеплоди середнього розміру мають кращий смак, містять менше нітратів і є зручнішими у використанні порівняно з великими. Щоб буряк був солодким і соковитим, розсаду висаджують у похмурий день, дотримуючись відстані між рослинами 40–50 мм, а між рядами – близько 25 см. Центральний корінь пересаджуваних сіянців вкорочують на третину. Після висадки у відкритий ґрунт для швидкого вкорінення рослини поливають розчином гумату. У перший час сіянцям потрібен захист від прямих сонячних променів, для чого використовують нетканий матеріал, натягнутий на дуги вздовж грядок.

Коли коренеплоди у зміцнілих сіянців досягнуть 15 мм у діаметрі, посадки проріджують, залишаючи між кущиками 8–10 см. У липні, коли бурякове бадилля майже зімкнеться, укриття прибирають, а поверхню грядки покривають шаром мульчі. Це допоможе зменшити частоту прополювань і поливів.

Особливості підзимової та весняної сівби

Пізньої осені, коли висівають озимі культури, починають посів буряка. Урожай озимого буряка дозріває на 2–3 тижні раніше, ніж аналоги, посіяні навесні. Оптимальні строки посіву під зиму – останні числа жовтня або початок листопада, коли ґрунт уже достатньо охолов. Посів можна проводити навіть якщо вже випав сніг. Головна умова – прохолодна земля, температура ґрунту повинна знизитися до 0 ℃, щоб насіння не пустило ростки. Вони повинні лише набрякнути в ґрунті, не більше. Для підзимового посіву обирають сорти, стійкі до холоду. Ділянку потрібно заздалегідь перекопати і внести в неї необхідні добрива. Восени кількість висіяного насіння має бути на 20 % більше, ніж навесні. Найкраще для підзимового посіву відбирати сорти, стійкі до цвітушності та стрілкування. На ділянці роблять борозни, відстань між якими має становити від 15 до 20 сантиметрів, у них висівають насіння з розрахунку 2–3 грами на 1 квадратний метр. Заглиблюють насіння в ґрунт на 30–40 мм. Укладене в борозни насіння присипають субстратом або ґрунтосумішшю. Посіви утеплюють шаром мульчі (компостом або перегноєм).

Весняний посів є найбільш поширеним серед городників. Це найпростіший і безпрограшний варіант вирощування столового буряка, практично позбавлений ризиків і несподіванок. Можна висівати насіння сухим, без замочування. Особливо якщо незадовго до посіву пройшли дощі і ґрунт достатньо зволожений. Чим пухкіші та легші ґрунти, тим глибше проводять закладання насіння. Глибина загортання при весняному посіві варіюється від 2 до 4 см.

Догляд за буряком у відкритому ґрунті

Молодий буряк необхідно своєчасно прополювати, поливати і розпушувати ґрунт між рядами. Ці заходи сприяють повноцінному розвитку рослин, але для зменшення їх частоти ділянку рекомендується засипати шаром мульчі, що дозволить скоротити ріст бур'янів, зберегти вологу в ґрунті та покращити його структуру.

Розпушування ґрунту між рядами проводять на глибину 40–60 мм, оскільки це допомагає зруйнувати утворювану ґрунтову кірку, яка ускладнює доступ повітря до коренів. Особливо небезпечна така кірка в той період, коли у рослин формуються перші дві пари справжніх листків. У цей момент у буряка відбувається линька кореня, що призводить до тимчасового уповільнення росту. Внаслідок цього рослини стають особливо чутливими до умов вирощування, і навіть незначні несприятливі фактори можуть вплинути на їх розвиток. Тому регулярне розпушування, підтримання оптимальної вологості та своєчасне видалення бур'янів у цей період особливо важливі.

Бур'янисті рослини можуть пригнічувати молодий буряк, оскільки до появи 4–5 справжніх листків його кущики розвиваються дуже повільно. У цей період особливо важливо контролювати кількість бур'янів, щоб не допустити їх заглушення культурних рослин. До появи сходів ділянку можна обробити гербіцидами, щоб знищити більшість бур'янів ще до їх активного росту. Після того, як рослини зміцніють, бур'яни вже не становлять для них загрози, оскільки сформоване бадилля буряка саме успішно пригнічує їх ріст.

Полив

Буряк здатний витримувати короткочасні періоди посухи, проте для отримання багатого врожаю і якісних коренеплодів необхідно регулярно поливати рослини, особливо в спекотні та посушливі періоди. Полив проводять, коли верхній шар ґрунту добре просохне. Оптимальний час для цього – вечір, а найкращий спосіб зволоження – дощування, оскільки воно не тільки насичує ґрунт вологою, але й освіжає листя. Якщо грядка не замульчована, через добу після поливу необхідно розпушити ґрунт між рядами на глибину близько 40 мм, щоб запобігти утворенню кірки і покращити аерацію коренів.

Для підвищення цукристості коренеплодів у 10 літрах води, призначеної для поливу, можна розчинити 1 столову ложку кухонної солі. Однак надмірний і занадто частий полив може зашкодити рослинам – застій води в ґрунті провокує розвиток грибкових захворювань. У середньому за сезон буряк поливають 3–4 рази, витрачаючи 20–30 літрів води на 1 квадратний метр. За 15–20 днів до збирання врожаю полив повністю припиняють, що сприяє кращому накопиченню цукрів у коренеплодах і покращує їх лежкість під час зберігання.

Добрива для буряка

Для підживлення буряка бажано використовувати органічні добрива, оскільки застосування мінеральних підживлень може призвести до розтріскування коренеплодів і утворення в них порожнин. Після першого проріджування молоді рослини потребують азотних добрив. Для цього використовують розчин коров’яку (у співвідношенні 1:8) або пташиного посліду (1:12), витрачаючи 1,2 літра суміші на 1 м². Добриво краще вносити в заздалегідь підготовлені канавки, розташовані на відстані приблизно 50 мм від рослин, після чого грядку необхідно ретельно полити. Коли бадилля на ділянці зімкнеться, буряку знадобиться калійне підживлення. Для цього можна використовувати деревний попіл, розподіляючи 1 столову ложку на 1,5 квадратного метра грядки, після чого ґрунт обов’язково зволожують.

Додатково буряк можна підгодовувати по листку, що має низку переваг:

  • При кореневому внесенні поживні речовини поглинаються повільніше, ніж при розпиленні добрива по листку.
  • Мікроелементи засвоюються значно краще, оскільки при потраплянні в ґрунт частина з них може набувати форми, недоступної для рослин.
  • Листкове підживлення забезпечує більш ефективне засвоєння поживних речовин, оскільки при внесенні добрив у ґрунт частина елементів може переходити у форми, недоступні для рослин.
  • При листковому підживленні розподіл поживних речовин відбувається більш рівномірно, завдяки чому не спостерігається їх накопичення, а також знижується ризик передозування.
  • Використовувати позакореневе підживлення буряка рекомендується в тих випадках, коли внесення добрив у ґрунт вже неможливе без ризику пошкодити коренеплоди.

Догляд за буряком у відкритому ґрунті допоможуть полегшити готові комплексні добрива в рідкій і гранульованій формі: Brexil Combi, Help Rost, Standart NPK, Чистий лист, Yara Vita, Yara Mila, Агрономіка, Урожай Поливання, добриво Biohumus. 

Особливості збороу та зберігання коренеплодів

При вирощуванні ранніх сортів буряка збір урожаю можна починати вже в липні, коли коренеплоди досягають 5–14 см у діаметрі. Однак для буряка, призначеного для зимового зберігання, важливо вибрати відповідний час збирання. Викопувати коренеплоди починають тільки після того, як бадилля пожовтіє і почне всихати. Зазвичай це відбувається наприкінці серпня – на початку вересня. Після цього слід почекати ще близько тижня, а потім приступати до збирання врожаю у сухий прохолодний день.

Для того, щоб акуратно викопати буряк, використовують вила, намагаючись не пошкодити коренеплоди. Потім плоди витягують із ґрунту руками і обережно очищають від залишків землі. Бадилля обрізають гострим ножем, залишаючи черешки довжиною близько 20 мм. Після цього коренеплоди розкладають на ділянці для просушування. Коли вони підсохнуть, залишену землю видаляють, а потім перебирають урожай, відбраковуючи пошкоджені, підгнилі та підозрілі екземпляри. Якісні коренеплоди укладають на зберігання у сухе, добре провітрюване приміщення, захищене від прямих сонячних променів. Там вони залишаються на 7 днів для остаточного висихання. Буряк, непридатний для тривалого зберігання, досвідчені городники відразу переробляють, використовуючи для приготування других страв, бурякових супів і борщів.

Щоб буряк добре зберігався взимку, необхідно дотримуватися оптимальних умов зберігання. Вологість повітря у приміщенні не повинна перевищувати 90%, а температура має бути в межах 0–2 °C. Вища температура призводить до швидкого в’янення, розвитку хвороб і загнивання коренеплодів. Також важливо забезпечити добру вентиляцію.

https://agroretail.com.ua/ua/a508957-posadka-vyraschivanie-svekly.html

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner